MEDNARODNA POMOČ SLOVENIJE SEVERNI MAKEDONIJI PRI GAŠENJU POŽARA V NARAVNEM OKOLJU AVGUSTA 2021

Avtorji

  • Sandra Martinič Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije, Ljubljana
  • Blaž Turk Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana, Sežana

Povzetek

Nenavadno visoke poletne temperature in močen veter so povzročili ekstremne požare v naravnem okolju v delih jugovzhodne Evrope v poletnih mesecih leta 2021. Med njimi se je znašla tudi Severna Makedonija, ki se je spoprijemala s požari v naravnem okolju in poleg tega z neugodnimi vremenskimi razmerami ter neugodnim in nedostopnim terenom. Severna Makedonija je Slovenijo zaprosila za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, ki se je na intervencijo odpravila s svojo enoto pripadnikov Civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju z vozili. Šlo je za zelo zahtevno intervencijo z idealnimi razmerami za širitev požara, saj je pihal veter, ki je ves čas spreminjal smer, temperature so bile več kot 35 stopinj Celzija in relativna vlažnost je bila nizka. Območje je bilo obenem gosto poraščeno pretežno z borovim gozdom in cipresami ter na razgibanem terenu.

Literatura

Evropska komisija, 2016. Commission Staff Working Document EU Host nation Support Guidlines. https://ec.europa.eu/echo/files/about/COMM_PDF_SWD%2020120169_F_EN_.pdf.

Joint Research Centre, 2022. European Forest Fire Information System. https://effis.jrc.ec.europa.eu/.

Martinič, S., Dobnik Jeraj, M., 2019. Spremembe na področju civilne zaščite na ravni Evropske unije. Ujma, št. 33, 258–265.

Vodstvo kontingenta za pomoč Severni Makedoniji, 2021. Požar v Severni Makedoniji in pomoč slovenskega kontingenta. Gasilec, 75(9), 16–26.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Naravne in druge nesreče v tujini