ODZIV MEHANIZMA UNIJE NA PODROČJU CIVILNE ZAŠČITE NA PANDEMIJO COVIDA-19

Avtorji

  • Sandra Martinič Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana
  • Milena Dobnik Jeraj Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana

Povzetek

Z razglasitvijo pandemije covida-19 Svetovne zdravstvene organizacije 11. marca 2020 se je tudi Evropska unija začela intenzivno spoprijemati z boleznijo, ki jo povzroča virus. Mehanizem Unije na področju civilne zaščite se je izkazal za učinkovito orodje za usklajevanje mednarodne pomoči pri odzivu na naravne in druge nesreče tudi ob pandemiji v obliki materialne in reševalne pomoči ter za pomoč pri repatriaciji evropskih državljanov iz tretjih držav. Po začetnem šoku se je med evropskimi državami pokazala solidarnost pri mednarodni pomoči, kar je podprla tudi EU s hitro aktivacijo enotnih ureditev za politično odločanje (IPCR) in instrumenta za nujno pomoč ter takojšnjo analizo izkušenj. Na podlagi prvih odzivov na covid-19 so si države članice EU in Evropska komisija že marca 2020 začele prizadevati za dopolnitev operativnih zmogljivosti in sposobnosti za hiter odziv na nesrečo velikega obsega, ki ima ali bi lahko imela transnacionalne in čezmejne vplive. Eden izmed pomembnih rezultatov prvega vala sta hitra sprememba obstoječe zakonodaje za mehanizem Unije na področju civilne zaščite in vzpostavitev strateških rezerv rescEU za skladiščenje zdravstvenih zalog, ki jih je 1. januarja 2021 začela vzpostavljati tudi Slovenija. 

Literatura

DG ECHO, 2020. Eurobarometer. https://ec.europa.eu/echo/eurobarometer_en.

DG ECHO, 2021. https://ec.europa.eu/echo/index_en.

Dobnik Jeraj, M., in Martinič, S., 2019. Spremembe na področju civilne zaščite na ravni Evropske unije. Ujma 33, 258–265.

European Commission, 2021. Global response to coronavirus. https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/global-response-coronavirus_en.

European Union, 2021. Working Better Together as Team Europe. https://europa.eu/capacity4dev/wbt-team-europe.

Evropska komisija, 2020. UCPM lessons learnt programme lessons from the first Covid-19 wave in Europe.

Evropska komisija, 2021. Sporočilo komisije Evropskemu parlamentu, Evropskemu svetu, Svetu, Evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru in Odboru regij. Prva spoznanja glede pandemije covida-19. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX:52021DC0380.

Uredba (EU) 2021/836 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. maja 2021 o spremembi Sklepa št. 1313/2013/EU o mehanizmu Unije na področju civilne zaščite.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Covid-19