PRVA PSIHOSOCIALNA POMOČ OB NARAVNIH NESREČAH ZA PREBIVALCE MESTNE OBČINE LJUBLJANA

Avtorji

  • Mateja Kunc Mestna občina Ljubljana

Povzetek

V prispevku je kronološko predstavljen razvoj organiziranega nudenja prve psihosocialne pomoči prebivalcem Mestne občine Ljubljana na področju zaščite, reševanja in pomoči v obdobju med letoma 2013 in 2017. Gre za nudenje prve psihosocialne pomoči od nastanka nesreče do tedna po njej. Po tem času pa oskrbo zagotavljajo zdravstvene in socialne ustanove v okviru svoje redne dejavnosti. Pravočasno prepoznavanje potreb ogroženih ali prizadetih prebivalcev po tovrstni pomoči, aktiviranje in posredovanje skupine za psihosocialno pomoč po nesrečah je pomembno za ustrezno odločanje, učinkovito reševanje in čim hitrejšo vzpostavitev osnovnih pogojev za življenje. Lahko ima preventivni ali kurativni učinek. Stiske ogroženih in prizadetih prebivalcev se ne razvijejo do te mere, kot se lahko, če do posredovanja ne pride ali pa je prepozno. Na drugi strani pa stisko lažje in hitreje premagajo, saj imajo neposredno terensko podporo in oporo.

Literatura

Lavrič, A., 2009. Psihosocialna oskrba po nesrečah. Ujma, 23, 217–222.

Lavrič, A., 2012. Smernice za psihološko pomoč reševalcem – sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Ljubljana, Uprava RS za zaščito in reševanje.

Lavrič, A., 2014. Usposabljanje za psihološko pomoč v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Andragoška spoznanja.

Lavrič, A., Štirn, M., 2016. Psihosocialna pomoč po nesrečah in drugih kriznih dogodkih. Priročnik za vsakdanjo rabo, Ministrstvo za obrambo RS, Uprava RS za zaščito in reševanje.

Navodila za delovanje skupine za prvo psihosocialno pomoč po naravnih in drugih nesrečah v Mestni občini Ljubljana, 2015.

Smernice za psihosocialno pomoč prebivalcem po naravnih in drugih nesrečah, 2014. Ministrstvo za obrambo RS, Uprava RS za zaščito in reševanje.

Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 51/2006).

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Izobraževanje, usposabljanje in preverjanje