PRIPRAVNIK V SISTEMU VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI

Avtorji

  • Luka Novak Mestna občina Ljubljana

Povzetek

Za razvoj družbe je izobraževanje ključnega pomena. Področje usposabljanja in izobraževanja je v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami (v nadaljnjem besedilu VPNDN) opredeljeno v Zakonu o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Pripravništvo na Oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne uprave Mestne občine Ljubljana (v nadaljnjem besedilu OZRCO MU MOL) je bilo razdeljeno na tri dele, ki so bili splošni del, posebni del in zaključna naloga pripravnika. Delo in usposabljanje je spremljal mentor, po končanem pripravništvu je potekal zagovor pred komisijo. Naloge pripravnika oziroma začetnika v sistemu VPNDN so zelo pestre. Če k temu dodamo še vključenost v občinsko oziroma mestno upravo, se pestrost, zahtevnost in odgovornost nalog bistveno poveča. S širjenjem nalog se širita tudi znanje in usposobljenost. Smiselno bi bilo razmisliti o vzpostavitvi celostnega pristopa na področju usposabljanja in izobraževanje javnih uslužbencev v sistemu VPNDN, usmerjeno predvsem v proces upravljanja, vodenja in odločanja v času pred in med nesrečo ter po njej. Večino nalog pri usposabljanju in izobraževanju pripravnikov in začetnikov v javnih službah sistema VPNDN tako opravijo nadrejeni, mentorji in drugi sodelavci. S svojim znanjem, izkušnjami, mnenji, usmeritvami bistveno prispevajo k strokovni in poklicni poti pripravnika v sistemu VPNDN.

Literatura

Bukinac, Z., 1993. Koncept usposabljanja za zaščito in reševanje. Ujma 7: 204–207.

Boulder County Careers, 2017. Emergency Management Coordinator. https://www.governmentjobs.com/careers/boulder (27. 10. 2017).

Dečar, M., 2007. Izobraževanje in usposabljanje zaposlenih v podjetju Unior, d. d., Zreče, samozaložba, 9.

Izobraževanje in usposabljanje, 2014. Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje. Ministrstvo za obrambo. http://www.sos112.si/slo/iczr_page.php?src=iz11.htm (5. 4. 2018).

Jeraj, J., Novak, L., 2016. Uporaba družbenih medijev ob nesrečah. Ljubljana, Ujma 30: 171–179.

Jereb, J., 1998. Teoretične osnove izobraževanja. Kranj, Moderna organizacija, 177.

Konferenca o kriznem upravljanju v času naravnih nesreč. 2017. Mestna občina Ljubljana. https://www.ljubljana.si/sl/mestna-obcina/mestnauprava/oddelki/oddelek-za-zascito-resevanje-in-civilno-obrambo/novice/konferenca-o-kriznem-upravljanju-v-casu-naravnih-nesrec/ (25. 3. 2018).

Možina, S., Svetlik, I., Jamšek, F., Zupan N., Vodovnik Z., 2002. Management kadrovskih virov. Ljubljana, Fakulteta za družbene vede.

Novak, L., Jeraj, J., 2016. Projekt Athena – možnost družbenih omrežij v času izrednih razmer V: Digitalni podatki, GIS v Sloveniji 13. Ciglič R. (ur. in sod.). Ljubljana, Založba ZRC: 265–272.

Obvezno usposabljaje za imenovanje v naziv. 2018. Upravna akademija. Ministrstvo za javno upravo. http://www.mju.gov.si/si/upravna_akademija/obvezno_usposabljanje_za_imenovanje_v_naziv/ (28. 3. 2018).

Programi usposabljanja, 2014. Izobraževalni center za zaščito in reševanje RS. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Ministrstvo za obrambo. http://www.sos112.si/slo/page.php?src=iz18.htm (5. 4. 2018).

Uredba o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč Ur. l. RS št. 102/2009.

Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami Ur. l. RS št. 51/06.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Strokovna srečanja, obletnice in osebne izkušnje