NOVI PRISTOPI PRI SLEDENJU SUŠE V PODONAVJU – MEDNARODNI PROJEKT DRIDANUBE

Avtorji

  • Andreja Sušnik Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana
  • Gregor Gregorič Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana
  • Gal Oblišar Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana
  • Maja Žun Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana

Povzetek

Pogostost in trajanje sušnih dogodkov v podonavski regiji, katere del je tudi Slovenija, se povečuje, vzporedno pa se povečujejo tudi negativni vplivi suše tako na gospodarstvo kot tudi na druga področja življenja. Da bi pripomogli k povečanju odpornosti družbe proti pojavu suše, smo uspešno prijavili mednarodni projekt za obvladovanje tveganja zaradi suše v Podonavju s slovenskim naslovom Tveganje za sušo v Podonavju (angl. Drought risk in the Danube Region) ali DriDanube, ki se je začel v začetku leta 2017. Glavni cilji projekta so 1) izboljšati sušni monitoring v regiji z razvojem inovativnega sušnega uporabniškega servisa, ki bo z novimi podatkovnimi viri in tehnologijo služil za izboljšanje opozarjanja na sušo, 2) posodobiti in poenotiti ocenjevanje tveganja za sušo z vsemi sodelujočimi državami z vključitvijo skupne metodologije, ki temelji na mehanizmu EU za civilno zaščito ter 3) pripraviti strategijo za dosego proaktivnega odziva na sušo in izboljšanje sodelovanja med ključnimi akterji. Projekt združuje 23 partnerjev iz 10 držav v podonavski regiji (med njimi univerze, raziskovalne inštitute in nacionalne meteorološke službe). Iz Slovenije so v projekt vključeni Uprava RS za zaščito in reševanje, Center odličnosti Vesolje-SI ter Agencija RS za okolje, ki je pobudnica in tudi vodilni partner v projektu.

Literatura

Carpatclim, 2017. Climate of the Carpathian Region. http://www.carpatclim-eu.org/pages/home/.

DMCSEE, 2017. Drought Management Centre for Southeastern Europe. http://www.dmcsee.org/.

DriDanube, 2017. DriDanube – Drought risk in the Danube region. http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/dridanube.

DTP, 2017. Danube Transnational Programe. http://www.interreg-danube.eu/.

EODC, 2017. Earth Observation Data Centre for Water Resources Monitoring. https://www.eodc.eu/.

European Commission, 2017a. European civil protection and humanitarian aid operations. http://ec.europa.eu/echo/what/civil-protection/mechanism_en.

European Commission, 2017b. EU Civil Protection Mechanism. http://ec.europa.eu/echo/what /civil-protection/mechanism_en.

European Commission, 2017c. A Water Blueprint – taking stock, moving forward. http://ec.europa.eu/ environment/water/blueprint/index_en.htm

European Commission, 2017č. The EU Water Framework Directive – integrated river basin management for Europe. http://ec.europa.eu/environment/water/water-framework/index_en.html

GWPCEE, 2015. Guidelines for the preparation of Drought Management Plans. Development and implementation in the context of the EU Water Framework Directive, 48 str.

IDMP, 2017. Integrated Drought Management Programe. http://www.droughtmanagement.info/

Intersucho, 2017. Projekt Intersucho, ChechGlobe, Global Change Research Institute of the Czech Academy of Sciences. http://www.intersucho.cz/en/

Kajfež Bogataj, L., 2012. Prilagajanje podnebnim spremembam. Ujma, 26, 195–201.

Orientgate, 2017. Orientgate project. http://www.orientgateproject.org/index.php? page=national-institute-of-meteorology-and-hydrology-bg

Sušnik, A., Valher, A., 2013. Neugodni vplivi vremena na kmetijstvo leta 2012. Ujma, 27, 62–70.

Sušnik, A., Valher, A., 2014. Od mokre pomladi do sušnega poletja 2013. Ujma, 28, 75–84.

Sušnik, A., Valher, A., 2016. Vpliv poletne vročine, suše, mokre jeseni in mile zime na vegetacijo leta 2015. Ujma, 30, 69–77.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Raziskave in razvoj