PROTIPOŽARNE GOZDNE PROMETNICE IN NAMENSKA VOZILA

Avtorji

  • Jaša Saražin Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Ljubljana

Povzetek

V letu 2009 je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Uprava RS za zaščito in reševanje, izdalo Atlas protipožarnih objektov, ki na 75 zemljevidih (kartah) v merilu 1 : 25 000 poleg standardnih podatkov iz državne topografske karte DTK 25 prikazuje tudi vse gozdne ceste in protipožarne preseke1 s šiframi. Med preostalo infrastrukturo, pomembno za gašenje požarov, je treba omeniti tudi vrisane visoko- in nizkonapetostne daljnovode, transformatorske postaje, hidrante in protipožarne nadzorne kamere. Prometnice na zemljevidih so kategorizirane za določena gasilska vozila glede na tip vozil in označene z različnimi barvami ter pisnimi oznakami. V članku je predstavljena uporabna vrednost zemljevidov gasilskih služb iz atlasa. Po pregledu različnih skupin gasilskih vozil je bilo ugotovljeno, katera vozila so primerna za določeno kategorijo prometnic. Opažene so bile nedoslednosti pri njihovem razvrščanju v tipske skupine. Nato je bila ocenjena prevoznost prometnic za posamezna namenska vozila. S primerjavo zemljevidov in dejansko prevoznostjo prometnic je bilo določeno, kako efektivno se namenska vozila lahko razvrščajo na terenu. Glavni poudarek je bil na protipožarnih presekah. Ugotovljeno je bilo, da zemljevidi zagotavljajo dobro podlago za razvrščanje manjših vozil po protipožarnih presekah, slabše je bila ocenjena možnost razvrščanja večjih vozil. V 82 % višja kategorija presek ni mogla sprejeti večjih vozil, medtem ko jih je lahko nižja kategorija, ki ni namenjena tem vozilom, sprejela v 57 %.

Literatura

Atlas protipožarnih objektov, 2009. 1. izdaja, Zavod za gozdove Slovenije.

Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS), TTN 1 : 5000, 1955–1997.

Gozdnogospodarski načrt Kraškega gozdnogospodarskega območja (2011–2020), 2012. Ljubljana, Zavod za gozdove Slovenije.

Opremljenost gasilskih enot iz predstavitve vozil ali razpisnih dokumentacij: GB Koper, PGD Črnuče, PGD Hrvatini, PGD Iga Vas, PGD Kamnik, PGD Komen, PGD Kostanjevica na Krasu, PGD Materija, PGD Movraž, PGD Nova Gorica, PGD Ponikve - Planota, PGD Postojna, PGD Rakek, PGD Sežana, PGD Vrzdenec, ZGR Sežana.

Osnutek za razpravo. Gasilska vozila za gozdne požare. 2013. Škofja Loka. Gasilska zveza Slovenije.

Podatkovni sloji iz Gozdnogospodarskega načrtovanja (protipožarne preseke 2012 in požarno ogroženi gozdovi 2013). Zavod za gozdove Slovenije.

Povabilo k oddaji ponudbe za izdelavo kartografije za pomoč pri gašenju požarov v naravnem okolju, 2009. Ljubljana, Ministrstvo za obrambo RS.

Pravilnik o gozdnih prometnicah, Uradni list RS, št. 04/09.

Saražin J., 2014. Protipožarne preseke na območju Južne Primorske. Magistrska naloga. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire. Ljubljana, samozaložba: 87 str.

PGD Komen, 2012. Slika GCGP-3. (fotografski arhiv društva, december, 2012).

Tipizacija gasilskih vozil, 2009. Ljubljana, Gasilska zveza Slovenije.

Zigler S. Gasilska vozila za gozdne požare. http://www.ziegler.si/index.php?id=267 (5. 3. 2017).

XVI. Kongres Gasilske zveze Slovenije, 2013. Koper, Gasilska zveza Slovenije.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Pripravljenost na nesreče