SATELITSKE MERITVE VETRA NAD MORJEM OB ZELO MOČNI BURJI

Avtorji

  • Mateja Iršič Žibert Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ARSO, Ljubljana
  • Boštjan Muri Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ARSO, Ljubljana

Povzetek

Danes se vse bolj uporabljajo tudi meritve vetra nad morjem s sateliti. V prispevku je opisana analiza vetra 6. in 8. februarja 2012, ko je bila na Primorskem in v severnem Jadranu zelo močna burja, ki je povzročila veliko škode. Satelitske meritve vetra nad morjem so pomembne za ugotavljanje prostorske porazdelitve vetra in predstavljajo dopolnitev in dodatno informacijo ter preverjanje pravilnosti modelskih polj vetra, napovedanih z meteorološkimi modeli. Predstavljene bodo satelitske meritve vetra merilnika ASCAT (angl. Advanced Scatterometer) na polarno-orbitalnem satelitu METOP, ki je v lasti Evropske medvladne organizacije za uporabo meteoroloških satelitov EUMETSAT. V prvem delu je predstavljen princip merjenja vetra nad morjem z merilnikom ASCAT na satelitu METOP, v nadaljevanju pa sta predstavljeni analiza prizemnega vetra na Primorskem in meritev vetra na morski boji Vida blizu Pirana v dneh zelo močne burje, z glavnim poudarkom na primerjavi meritev vetra s satelitom METOP in modelskega polja vetra z numeričnega meteorološkega modela ALADIN.

Literatura

Markošek, J., 2012. Razvoj vremena v februarju 2012. Naše okolje, bilten Agencije RS za okolje, Februar 2012, letnik XIX, številka 2, 24–30.

OSISAF, 2012. ASCAT Wind Product User Manual, Ocean and Sea Ice Satellite Aplication Facility, 2012, V1.2, avgust 2012.

Pristov, N. J., Cedilnik, J., Jerman, B., Strajnar, 2012. Priprava numerične meteorološke napovedi ALADIN-SI. Vetrnica - glasilo slovenskega meteorološkega društva, št. 0412, 17–22.

Rakovec, J., Žagar, M., Bertalanič, R., Cedilnik, J., Gregorič, G., Skok, G., Žagar, M., 2009. Vetrovnost v Sloveniji, založba ZRC, ZRC SAZU.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Raziskave in razvoj