OSNOVNI HIGIENSKO-TEHNIČNI UKREPI OB NARAVNIH IN DRUGIH NESREČAH
Povzetek
Nenadni pojavi, kot so množične nesreče in katastrofe, ogrozijo posameznika in skupnost ter ljudi v trenutku postavijo v izredno težke okoliščine. Soočiti se morajo tako s človeškimi žrtvami kot z materialno izgubo. To predstavlja veliko fizično in psihično obremenitev, ki jo še stopnjuje poslabšanje higienskih razmer. Prvi ukrepi ob elementarnih nesrečah so usmerjeni v reševanje človeških življenj, takoj za temi pa je treba začeti aktivnosti za zagotovitev preskrbe s pitno vodo in hrano, za nastanitev, zagotavljanje razmer za osebno higieno in ravnanje z odpadki ter ukrepov za obvladovanje nevarnosti pojavljanja in širjenja nalezljivih bolezni. Vse te aktivnosti morajo biti skrbno načrtovane in pravočasno strokovno izvedene, saj bodo le tako prispevale k obvladovanju številnih tveganj. V prispevku so po prednostnem vrstnem redu vsebinsko in shematsko prikazani higiensko-tehnični ukrepi, ki znatno prispevajo k obvladovanju razmer, nastalih po naravnih in drugih nesrečah.
Literatura
Bauer, M., 1994. Temeljni sanitarni problemi ob naravnih in drugih nesrečah. V: Ujma 8, 1994, 220–224.
Bauer, M., 2004. Higiensko-tehnične zahteve za ravnanje z odpadki. V: Obvladovanje higienskih procesov v vrtcih in domovih za starejše. Ljubljana, Zbornik seminarja 2004, ZSTI, Inštitut za sanitarno inženirstvo, 24–40.
Bauer, M., Jevšnik, M., 2008. Higiensko-tehnični ukrepi ob naravnih in drugih nesrečah. V: Prva pomoč: priročnik za bolničarje. Ljubljana: Rdeči križ Slovenije, 321–334.
IVZ Republike Slovenije, 2010. Pogosta vprašanja o pitni vodi. Kako zagotoviti varno pitno vodo. Dostopno na http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=115&pi=5&_5_id=410&_5_PageIndex=0&_5_groupId=245&_5_newsCategory=&_5_action=ShowNews Full&pl=115-5.0.
Jevšnik, M., Hlebec, V., Raspor, P., 2008. Consumer interpretation of the term food safety. Acta aliment. (Bp.), 37(4): 437–448.
Kastelic, I., Bonač I., 1983. Higiena I. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, VŠZD, 111–118.
Likar, K., 1994. Sanitarno nadzorstvo v izjemnih razmerah. V: Ujma 8, 1994, 224–227.
Likar, K., Bauer, M., 2006. Izbrana poglavja iz higiene. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Visoka šola za zdravstvo, 13–18, 72–114, 174–187.
Macarol - Hiti, M., 2000. Preventivno zdravstveno varstvo ob množičnih nesrečah. Knjiga izvlečkov. 1. konferenca katastrofe in vojne medicine. Portorož, 6.–9. september 2000. Ministrstvo RS za zdravstvo, 4.
Opačič, S., 1989. Higiena v hudih naravnih in drugih nesrečah. Ljubljana: Medicinska fakulteta Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani, 15–39, 48–62.
Slabe, D., 2006. Zdravstveno varstvo v izrednih razmerah. V: Prva pomoč. Priročnik s praktičnimi primeri, 627–635.
URSZR, 2012. Kako zagotoviti varno pitno vodo. Dostopno na http://www.sos112.si/slo/page.php?src=np28.htm.
WHO, 2012. Food safety is essential for disease prevention In the aftermath of natural disasters. Dostopno na http://www.who.int/foodsafety/food borne_disease/emergency/en/index6.html.
ZZV Ljubljana, 2010. Poplave – varnost živil v izrednih razmerah. E-novičke, Moje zdravje, 1–8. Dostopno na http://www.zzv-lj.si/izobrazevanje-in-strokovna-srecanja/e-novickevarnost-zivil-v-izrednih-razmerah-poplave.pdf.
Prenosi
Objavljeno
Številka
Rubrike
Licenca
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 mednarodno licenco.
Članki so na voljo javnosti pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna (CC BY-NC-ND 4.0).