IZTEKANJE NEVARNEGA PLINA PROPILENA NA ŽELEZNIŠKI POSTAJI NA JESENICAH

Avtorji

  • Bojan Kuntarič

Povzetek

Od 16. avgusta ob 22.29 do 19. avgusta ob 14.13, glavno prizorišče je bila železniška postaja na Jesenicah, se je dogajal izredni dogodek – iz železniške cisterne je iztekal nevaren in lahko vnetljiv plin propilen s kataloško oznako UN 1077. Ves čas je dogajanje oziroma nedogajanje pri nekaterih medijih povzročalo živčnost in napetost, javnost pa ga je pozorno spremljala brez posebnih čustev. Zgodba se je začela s prihodom na mejno železniško postajo v Dobovi, ko delavci Slovenskih železnic niso opazili, da iz ene cisterne uhaja propilen. Vlakovno kompozicijo so pregledali tudi drugi slovenski obmejni organi, vendar niso našli nič nenavadnega. Uhajanje plina je ugotovil šele delavec Avstrijskih železnic, ki je pregledoval vlak pred vstopom v Avstrijo. Osebje na železniški postaji na Jesenicah je prek Regijskega centra za obveščanje Kranj aktiviralo vse ustrezne reševalne službe, ki so vlak osamile in iz njega izločile cisterno, ki je puščala. Težava je bila, ker v Sloveniji nimamo niti ene cisterne za prevoz tega plina. Prav tako nimamo strokovnjakov, ki bi lahko zamenjali pokvarjeni ventil, zato je bilo treba čakati tako cisterno, v katero bi prečrpali propilen, če bi bilo treba, kot strokovnjake, ki so na Jesenice prišli iz Pančeva in Zagreba. Za to pa je bil potreben čas. Analiza tega dogodka je opozorila na težave, ki so se pokazale ob tem, in nakazala rešitve zanje.

Literatura

Poročilo o ogledu – sproščanje nevarnih snovi, 17. avgust 2010 (Izpostava URSZR Kranj, avtor Janez Perko).

Poročilo o izrednem dogodku iztekanja nevarne snovi – plina propilena iz vagona cisterne na železniški postaji Jesenice, dne 17. avgusta 2010 (Slovenske železnice d. o. o., Sekretariat, 24. avgusta 2010).

Poročilo o izrednem dogodku – iztekanje nevarne snovi iz vagona cisterne na železniški postaji Jesenice (Gasilsko reševalna služba Jesenice, 25. avgust 2010).

Zapisnik analize izrednega dogodka iztekanje nevarne snovi (Izpostava URSZR Kranj, 2. september 2010).

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Nevarnosti in ogroženost