»POTRESNI DETEKTOR« ZA VSAK DOM

Avtorji

  • Izidor Tasič Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za seizmologijo, Ljubljana

Povzetek

Kot so v preteklosti različni »zdravilci« prodajali obarvano vodo kot univerzalno zdravilo, ki pozdravi vse bolezni, tudi danes spretni trgovci ponujajo sorazmerno poceni naprave, ki naj bi pred rušilnimi potresnimi sunki »zagotavljale zgodnje opozarjanje z zaznavanjem predpotresnih valov«. Seveda, predpotresni valovi ne obstajajo, in »potresni detektorji« niso to, za kar jih predstavljajo. Tudi v strokovnih krogih so nekateri dojemljivi za različne špekulativne ideje. Na področju informacijske tehnologije zasledimo v zadnjem času informacije, da lahko s podatki iz tipal v disku prenosnega računalnika in pošiljanjem teh podatkov v zbirni center lociramo potrese. Toda, kaj je res? V članku je opisano, kaj pravzaprav lahko zaznamo s potresnimi detektorji za gospodinjstva in kaj lahko pričakujemo od njih ter kakšne so resnične zmožnosti senzorjev za udarce v prenosnih računalnikih.

Literatura

Sinčič, P., Tasič, I., 2008. Pomen komunikacij za državno mrežo potresnih opazovalnic. Ujma, 2008, 195–199.

Tasič, I., 2001. Opredelitev vstopa potresnih valov lokalnega potresa. Potresi v letu 1999, ARSO, Urad za seizmologijo, Ljubljana, 83–93.

Tasič, I., 2003. Avtomatska lokacija dogodkov na mreži NMX. Potresi v letu 2001, ARSO, Urad za seizmologijo, Ljubljana, 58–65.

Tasič, I., Vidrih, R., 2007. Zapisi oddaljenih potresov in notranja zgradba Zemlje. Ujma, 2007, 155–163.

Vidrih, R., 2009. Nemirna Zemlja. Tehniška založba Slovenije, 120 str., Ljubljana.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Raziskave in razvoj