TRANSPORT SUSPENDIRANEGA MATERIALA V SLOVENSKIH REKAH

Avtorji

  • Florjana Ulaga Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana

Povzetek

Na Agenciji RS za okolje izvajamo monitoring transporta suspendiranega materiala v slovenskih rekah. Skupna količina transportiranega suspendiranega materiala je v rečnem profilu na Muri v Gornji Radgoni v 50-letnem obdobju presegla 32,6 milijona ton. Največji transport smo zabeležili leta 1972, ko je Mura skozi profil v enem letu odplavila kar 4,7 milijona ton suspendiranega materiala. Savinja je skozi profil v 50-ih letih odplavila 10,5 milijona ton. Izjemno je bilo leto 1997, ko je letna količina dosegla 1,3 milijona ton, kar je 12,6 % količine, prenesene v celotnem obdobju opazovanj. Vodozbirno zaledje vodomerne postaje Veliko Širje je precej manjše, zato je zanimiv zaključek, da bi se ob podobnih hidroloških razmerah površje porečja Savinje v tisoč letih znižalo kar za 70 mm, površje porečja Mure pa le za 21 mm.

Literatura

Arhiv Sektorja za hidrologijo, Urad za monitoring, Agencija RS za okolje, MOP.

International Standard ISO 4363:2002; Measurement of liquid flow in open channels – Methods for measurement of characteristics of suspended sediment. Geneva.

Manual on sediment management and measurement. Report No.47, WMO-No. 948, Geneva, Switzerland.

Ulaga, F., 2002. Trendi spreminjanja pretokov slovenskih rek. V: Dela, 18. Ljubljana, Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. WMO, 2003.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Nevarnosti in ogroženost