VARSTVO PROMETNIC PRED PADAJOČIM KAMENJEM S SISTEMOM GLOBOKO SIDRANIH JEKLENIH MREŽ VISOKIH NATEZNIH TRDNOSTI

Avtorji

  • Aleš Horvat Podjetje za urejanje hudournikov d. d., Ljubljana
  • Jože Papež Podjetje za urejanje hudournikov d. d., Ljubljana
  • Janko Černivec Podjetje za urejanje hudournikov d. d., Ljubljana

Povzetek

Življenjski prostor postaja vedno dragocenejši, zato trase prometnic vedno pogosteje potekajo po terenih, ki so z vidika varovanja prometa pred padajočim kamenjem bistveno zahtevnejši. Zaradi čedalje neugodnejših vremenskih razmer, je precej bolj intenzivna tudi erozija na brežinah obstoječih prometnic. Za vzdrževalce cest je varovanje pred padajočim kamenjem zelo težavno, še posebej, ker morajo poleg varnosti prometa upoštevati tudi vedno večje in glasnejše ekološke zahteve. V razvitem svetu, in v zadnjem času tudi pri nas, se zato vse bolj uveljavlja varovanje brežin pred krušenjem kamenja in skal s sistemom globoko sidranih mrež visoke natezne trdnosti, ki zagotavljajo učinkovito varovanje brežin in hkrati omogočajo ozelenitev tudi zelo strmih brežin. V Sloveniji je bil sistem uporabljen na brežinah Polica in Mali vrh nad avtocesto Malence – Višnja gora. V obeh primerih se je izkazal za zelo uspešnega.

Literatura

Angerer et. all, 1995. Steinschlagschutz - Steinschlagschutznetze,- Bundesministerium für Land- und Forstwirtschaft,Geol.Stelle. der WLV, Wien, 32 s.

Arhiv Podjetja za urejanje hudournikov, Ljubljana.

Horvat, A. in sod., 2001. Ogroženost AC Slovenije s porušitveno erozijo. Študijska naloga, št.proj. IV-09- 132/2000, DARS, Ljubljana, 81 s., 18 k.

Horvat, A., 1995. Utrjevanje pobočij z rastlinsko odejo. V: Zbornik “Obnova vegetacije ob daljinskih cestah”, Ljubljana, s. 60–73.

Marušič, J., Horvat, A., Šiftar., A., … 1997. Inženirskobiološki in krajinskotehnični vidiki urejanja obcestne krajine. Urejanje obcestne krajine, Priročnik, MOP URSPP, 1997, s. 45–66.

PUH, 1994. Pogubna razigranost – 110 let organiziranega hudourničarstva na Slovenskem PUH 1884–1994, Ljubljana.

TECCO, Slope Stabilization System, System Manual, Geobrugg, Junij 2004, Romanshorn.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Pripravljenost na nesreče