SPREMENLJIVOST POGOSTOSTI NEVIHT IN TOČE V OBDOBJU 1961–2004

Avtorji

  • Mojca Dolinar Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana

Povzetek

Toča, ki poleti pogosto spremlja močne nevihte, povzroči mnogo škode na objektih, v kmetijstvu in gozdarstvu. Posebej nevarno je vegetacijsko obdobje, ko so rastline v obdobju intenzivne rasti in razvoja plodov, v tem obdobju pa ima toča tudi največ kinetične energije. Predstavljena je analiza spremenljivosti pojavljanja neviht in toče v vegetacijskem obdobju od maja do septembra za obdobje sistematičnih opazovanj po vsej Sloveniji (1961–2004). Prostorsko homogeno upadanje pogostosti neviht v vegetacijskem obdobju smo ugotovili na Primorskem in Dolenjskem z Belo krajino, v Prekmurju in na Goričkem pogostost neviht v vegetacijskem obdobju narašča. Drugod po Sloveniji se gibanje naraščanja in upadanja neviht v prostoru zelo hitro spreminja, tako da ne moremo govoriti o homogenih prostorskih enotah s skupno značilnostjo pri pojavljanju neviht. Skladno z manjšim pojavljanjem neviht je v vegetacijskem obdobju manj toče na Obali in v Beli krajini, v zadnjem obdobju je opaziti manj toče tudi v nekaterih predelih Štajerske in na južnem robu Julijskih Alp. V vegetacijskem obdobju je toča pogostejša v Goriških brdih, v osrednji Sloveniji z Bloško planoto, na delu Karavank in v nekaterih predelih severne Štajerske.

Literatura

Arhiv ARSO, Urad za meteorologijo.

Isaaks, E. H. and Srivastava, R. M., 1989. An Introduction to Applied Geostatistics, Oxford University Press, New York, 561 strani.

Petkovšek, Z., 1987. Topographic influences on thunderstorms in Slovenia. Zbornik del 2. mednarodnega simpozija o obrambi pred točo, Ljubljana , 166 strani.

Pruppacher, H. R., in Klett, J. D., 1978. Microphysics of Clouds and Precipitation. D. Reidel Publ. Comp., Dordrecht, xvi + 714 strani.

Rakovec, J. et al., 1988. Obramba pred točo v SR Sloveniji. Univerza Edvarda Kardelja v Ljubljani, Ljubljana, iv + 197 strani.

Rogers, R. R., 1976. A short course in cloud physics. Oxford University Press, Pergamon, 227 strani.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Vremenske, vodne in druge razmere