NAČRTOVANJE GOSPODARJENJA Z VODAMI KOT INŠTRUMENT ZA ZMANJŠEVANJE TVEGANJ PRI NARAVNIH IN EKOLOŠKIH NESREČAH

Avtorji

  • Marta Vahtar Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Ljubljana
  • Helena Matoz Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava Republike Slovenije za varstvo narave, Ljubljana

Povzetek

S pravočasnim in celovitim načrtovanjem gospodarjenja s površinskimi in podzemnimi vodami lahko preprečimo marsikatero naravno ali ekološko nesrečo, ki jo povzročijo neustrezna raba ali človekove dejavnosti in nepravilni ali slabo načrtovani posegi v prostor. Cilj novih strokovnih podlag s področja gospodarjenja z vodami je pripraviti obnovljen celovit posnetek stanja voda v slovenskem prostoru v vseh pojavnih oblikah, ovrednotiti naravne procese z vidika ohranjanja naravnih sistemov ter ovrednotiti naravne procese z vidika negativnih posledic, ki jih naravni procesi lahko povzročijo človeku in njegovim materialnim dobrinam. Na tako pripravljenih strokovnih podlagah je možno pripraviti osnove za oceno neprilagojenosti rabe in za usmerjanje neustrezne rabe prostora izven območij, kjer so intenzivni naravni procesi dominantni (poplave, plazovi), ali pa izven območij, ki so strateško pomemben naravni vir (pitna voda), in tako dolgoročno preprečiti morebitno materialno škodo ali celo izgubo človeških življenj.

Literatura

Directive of the European Parliament and of the Council Establishing a Framework for Community Action in the Field of Water Policy, referenčna verzija Brussels, 18.july 2000.

Rapopport, A., 1969. House Form and Culture, Prentice Hall Inc., Englewood Cliffs, N.J.

Vahtar, M., Kompare, B., Horvat A., Globevnik L., Panjan J., Prestor, J., 1999. Sinteza vodnogospodarskih vsebin kot podlaga za zasnovo prostorskega razvoja na nivoju države, FGG-IZH, Ljubljana.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Preventiva