PREKINJENE VEZI: PODPORA SLUŽBE ZA POIZVEDOVANJE SVOJCEM PRI PONOVNI VZPOSTAVITVI IN ZAŠČITI DRUŽINSKIH STIKOV TER ISKANJU POGREŠANIH DRUŽINSKIH ČLANOV

Avtorji

  • Maja Murn Rdeči križ Slovenije, Ljubljana

Povzetek

Služba za poizvedovanje Rdečega križa Slovenije (RKS) deluje na podlagi ženevskih konvencij in Zakona o Rdečem križu Slovenije (ZRKS). Glavna naloga službe je obnavljanje in zaščita družinskih vezi. Gre za aktivnosti, ki so namenjene preprečevanju ločevanja družinskih članov, ohranjanju komunikacije med razdruženimi in iskanju tistih, ki so pogrešani. V covidnem obdobju so prostovoljci v lokalnih okoljih skrbeli za ohranjanje stikov med oskrbovanci v domovih za ostarele in njihovimi družinskimi člani. Leta 2021 je služba krepila odziv ob potresu (vaja SIQUAKE). Leta 2022 pa smo svoja prizadevanja usmerili v preprečevanje ločevanja družin na poti iz Ukrajine in omogočali ohranjanje družinskih vezi med osebami iz Ukrajine, ki so v Sloveniji poiskale zatočišče, ter njihovimi najbližjimi, ki so ostali v Ukrajini. Osrednja poizvedovalna agencija v Ženevi je v odzivu na oborožene spopade v Ukrajini aktivirala poseben urad, ki pomaga svojcem poiskati odgovore o usodi pogrešanih, s katerimi so bili prekinjeni stiki.

Literatura

ICRC, 2003. Ponovno vzpostavljanje družinskih vezi – priročnik za nacionalna društva Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Ljubljana.

Torkar, D., 2022. Mednarodna praktična vaja SIQUAKE2020, Ujma 36, 347–359. UJMA st. 36 - 2022 (gov.si).

ICRC, 2009. Restoring family links in disasters field manual, Ljubljana.

ICRC, 2014. Living with absence – helping the families of the missing.

ICRC, 2022. Official communication to states to clarify central trancing agency’s mandate and operating procedures regarding third-country nationals in the context of the international armed conflict in Ukraine.

Jarc, M., in Mihalič, K., 2020/2021. Zagotovljena bližina starostnikov s svojci z video klici. Ujma 34-35, 193–199. Zagotovljena-blizina-starostnikov-s-svojci-z-video-klici.pdf (gov.si).

Zakon o Rdečem križu Slovenije, 2010. https://www.rks.si/f/docs/Zakon_o_RKS/Zakon_o_RKS_nov.pdf.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Sile za zaščito, reševanje in pomoč