GASILSKI REGIJSKI VADBENI POLIGONI: POMEMBEN SEGMENT PRI USPOSABLJANJU GASILCEV

Avtorji

  • Dušan Vižintin Gasilska zveza Slovenije, Ljubljana

Povzetek

Gasilska zveza Slovenije je leta 2015 pristopila k projektu gradnje regijskih vadbenih poligonov za gasilce. Izhodišče za izvedbo projekta je bila Dispozicija regijskega poligona za usposabljanje gasilcev (Hočevar, 2014), na podlagi katere sta se začela pripravljati izvedbena dokumentacija za gradnjo regijskih vadbenih poligonov ter ureditev razmerij med Gasilsko zvezo Slovenije, gasilskimi regijami, gasilskimi zvezami in lokalnimi skupnostmi o investiranju, upravljanju in uporabi vadbenih poligonov. Prednostne zahteve za pripravo izvedbene dokumentacije oziroma tipskega projekta so bili uporabnost, gospodarnost in namen uporabe. Zahteve so določale izhodišča, da morajo biti vadbeni objekti poligona namenjeni vajam gasilcev in biti pri tem čim manj občutljivi na poškodbe. Inštruktorjem morajo omogočati preglednost pri delu tečajnikov, konstruirani in zgrajeni morajo biti tako, da zagotavljajo svojo osnovno funkcijo in so čim bolj uporabni. Gradnja prvega regijskega vadbenega poligona se je začela v zadnji četrtini leta 2016. Zgrajen je bil v Podravski gasilski regiji v Ormožu. Do leta 2020 sta bila zgrajena še dva, eden v Radljah ob Dravi in drugi na Jesenicah. Gasilskih regij je v Sloveniji 17, končni cilj projekta pa je regijski vadbeni poligon v vsaki regiji.

Literatura

Hočevar, J., 2014. Dispozicija regijskega poligona za usposabljanje gasilcev, Gradivo za poveljstvo GZS.

Pravila gasilske službe prostovoljnih gasilcev, 2016. Gasilska zveza Slovenije. https://gasilec.net/wp-content/uploads/2020/06/PGS.pdf.

Projekta inženiring Ptuj d. o. o., 2015. Regijski poligon za usposabljanje gasilcev (PZI).

Vižintin D., 2015. Izgradnja regijskih vadbenih poligonov za usposabljanje gasilcev, Seminarska naloga Tečaja za gasilske vodje v regiji in državi, GZS, 2015.

Vižintin, D., 2018. Poročilo o delu poveljstva Podravske regije za leto 2018.

Vižintin, D., 2019. Poročilo o delu poveljstva Podravske regije za leto 2019.

Zakon o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 12/13 – uradno prečiščeno besedilo, 19/14, 90/14 – ZDU-1I).

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Izobraževanje, usposabljanje in preverjanje