VISOKE VODE V SLOVENIJI LETA 2016

Avtorji

  • Andrej Golob Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana
  • Janez Polajnar Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana

Povzetek

Število visokovodnih dogodkov in njihova časovna razporeditev leta 2016 sta sovpadala s povprečjem preteklih let, v katerem se čedalje bolj izrazito kaže povečanje visokih vod v januarju in februarju. Otoplitve z dežjem v kombinaciji z zamrznjenimi in posledično neprepustnimi tlemi pomenijo zelo neugodne hidrološke razmere, saj praviloma povzročajo razlivanje rek, obenem pa manjšajo zalogo vode v snegu, ki je potrebna v spomladanskem času. Zaporedje takih dogodkov je leta 2016 povzročilo tudi dolgotrajnejše razlivanje kraških rek. Skupaj s številnimi nalivi in razlivanjem hudourniških vodotokov v poznem pomladanskem in poletnem času ter novembrskimi jesenskimi poplavami so bile leta 2016 visokovodne razmere na vsaj eni reki oziroma hudourniškem območju zabeležene 57 dni, kar bi v povprečju pomenilo približno en dan vsak teden.

Literatura

Agencija Republike Slovenije za okolje, Interno informacijsko gradivo o hidroloških razmerah, Poročila o poplavah, Hidrološko poročilo o visokih vodah med 10. in 12. januarjem 2016. (http://www.arso.gov.si/vode/poročila%20in%20publikacije/).

Uprava RS za zaščito in reševanje, Center za obveščanje Republike Slovenije, Dnevni informativni bilten, 2016.Fakulteta za družbene vede. http://dk.fdv.uni-lj.si/doktorska_dela/pdfs/dr_slabe-damjan.pdf.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Naravne in druge nesreče v Sloveniji