SATELITSKO ZAZNAVANJE STANJA VEGETACIJE NA REGIONALNI RAVNI – PRIMER POLETJA 2013

Avtorji

  • Mateja Iršič Žibert Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ARSO, Ljubljana
  • Boštjan Muri Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ARSO, Ljubljana

Povzetek

Satelitske tehnologije so v zadnjih letih zelo napredovale in se vedno bolj uporabljajo za spremljanje stanja ozračja, zemeljskega površja in oceanov, vključujoč onesnaženost ozračja ter podnebne spremembe. Pri spremljanju stanja zemeljskega površja je poleti pomembno tudi spremljanje stanja vegetacije, saj so spremembe na njej, kot na primer porumenelost listov ob suši, zaznane tudi s satelitskimi meritvami. V članku so na kratko predstavljeni satelitski produkti, ki jih države članice Evropske organizacije za uporabo meteoroloških satelitov (EUMETSAT) razvijajo in nadgrajujejo in do katerih na Agenciji RS za okolje (ARSO) operativno dostopamo. Ti produkti vključujejo več vrst vegetacijskih indeksov, s katerimi se ocenjuje stanje vegetacije na regionalni ravni. Krajevna ločljivost takšnih satelitskih produktov je nekaj kilometrov in če vegetacija na takem območju ni enotna, predstavljajo nekakšno povprečno stanje vegetacije. Podani so primeri vrednosti satelitskega vegetacijskega indeksa delež pokritosti z vegetacijo (FVC) za leto 2013, ki kažejo območja, na katerih je bila vegetacija v sušnem stresu.

Literatura

Garcia-Haro in sod., 2013. Product User Manual Vegetationn Parameters, http://landsaf.meteo.pt.

Iršič Žibert, M., Muri, B., 2014. Uporaba satelitskih meritev EUMETSAT. ARSO – MKO, Ljubljana. ISBN 978-961-6024-62-4.

Muri, B., Iršič Žibert, M. and Gregorič, G., 2011. SEVIRI/MSG Derived Vegetation Characteristics and Their Potential to Monitor Drought Conditions in Slovenia. Procs. of the 2011 EUMETSAT Meteorological Satellite Conference, Oslo, Norway.

Sušnik, A., Valher, A., 2014a. Od mokre pomladi do sušnega poletja 2013. V tej številki revije Ujma.

Sušnik, A., 2014b. Zasnove kazalcev spremljanja suše na kmetijskih površinah. Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Raziskave in razvoj