SLOVENIJO RES OGROŽAJO NALEZLJIVE BOLEZNI VEČJIH RAZSEŽNOSTI?

Avtorji

  • Ines Dakskobler Savšek Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana
  • Alenka Kraigher Inštitut za varovanje zdravja RS, Trubarjeva 2, Ljubljana

Povzetek

Svet se je leta 2009 soočil s pojavom pandemije gripe, ki jo je povzročil novi virus influence A (H1N1) 2009. V preteklosti so se že pojavljale pandemije gripe, in sicer leta 1918/19 (španska gripa), 1957/58 (azijska gripa) in 1968/69 (hongkonška gripa). Kar nekaj let so se države na morebitni pojav pandemije influence pripravljale z načrtovanjem ukrepov in zmogljivosti. Države so namenjale veliko pozornosti medsebojni pripravljenosti na pandemijo in iskale področja, na katerih je mogoče sodelovanje. Usklajevanje aktivnosti v EU je bilo zelo obsežno in je temeljilo na preverjenih strukturah. Pandemska gripa se je razširila tudi na ozemlje Slovenije. Pristojne službe so prebivalce opozarjale na primerno zaščito in ukrepe, ki jih je treba izvajati ob pojavu take bolezni. Ali so pretiravali ali je bilo res potrebno? Uprava RS za zaščito in reševanje je leta 2011 pripravila novo Državno oceno ogroženosti ob pojavu nalezljivih bolezni pri ljudeh v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja RS zaradi možnosti izbruha, pojava epidemije ali celo pandemije nalezljivih bolezni ter možnosti širjenja nalezljivih bolezni čez državne meje. V pripravi je tudi nov Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu nalezljivih bolezni pri ljudeh. Zaradi načina življenja, sprememb v okolju ter mnogih drugih dejavnikov so nalezljive bolezni še vedno eden pomembnih dejavnikov, ki v RS lahko ogrožajo zdravje in življenja prebivalcev vseh starostnih skupin.

Literatura

Kraigher, A., Berger, A., 2006. Zdravstvena dimenzija ogrožanja nacionalne varnosti. V: Varstvoslovje, let. 8, št. 1, str. 60–1 (COBISS SI-ID 1157610).

Kraigher, A., Berger, A., 2007. Zdravstveno ogrožanje nacionalne varnosti. V: Model celovitega ocenjevanja ogrožanja nacionalne varnosti Republike Slovenije, I. Prezelj (ur.), Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Ljubljana, str. 125–146.

Kraigher, A., Berger, A., 2009. Zdravstveno ogrožanje nacionalne varnosti. Inštitut za varovanje zdravja.

Kraigher, A., Pahor, L., 2002. Nalezljive bolezni. V: Nesreče in varstvo pred njimi, B. Ušeničnik (ur.), Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana, str. 351–359.

Likar, M. 2002. Razvojna paradigma nalezljivih bolezni. V: Nesreče in varstvo pred njimi, B. Ušeničnik (ur.), Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana, str. 346–350.

Marolt - Gomišček, M., Radšel - Medvešček, A., 2002. Infekcijske bolezni. Založba Tangram.

Spletna stran IVZ http://www.ivz.si/.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Pripravljenost na nesreče