POVODENJ MED 23. IN 27. DECEMBROM 2009

Avtorji

  • Igor Strojan Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana
  • Mira Kobold Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana
  • Mojca Robič Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana
  • Nejc Pogačnik Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana
  • Denis Kosec Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Ljubljana

Povzetek

Padavine in taljenje snega so med 23. in 27. decembrom 2009 povzročili eno večjih povodenj v zadnjih letih. V petih dneh je ponekod padlo nad 500 mm padavin. Poplavljali so reke in jezera, pojavljali so se zemeljski zdrsi in plazovi. Povodenj je prizadela večji del države, razen na severovzhodu. Poplavni dogodek je potekal v dveh povezanih obdobjih. V prvem, 23. decembra, so poplavljale predvsem reke v zahodnem in osrednjem delu države. V tem času se je stalila tudi snežna odeja, ki je bila pred poplavnim dogodkom v nižinah debela do 15 cm. V drugem delu, 25. decembra, ko so bile poplavne konice višje, so reke poplavljale tudi v južnem delu države. Največja materialna škoda je nastala v drugem delu povodnji. Človeških žrtev k sreči ni bilo. Javnost in službe zaščite in reševanja so bile pravočasno opozorjene na prihajajočo ujmo, zato so lahko bili izvedeni tudi protipoplavni zaščitni ukrepi.

Literatura

Arhiv ARSO.

Hidrološko poročilo o povodnji v dneh od 23. do 27. decembra 2009 (http://www.arso.gov.si/vode/poročila in publikacije/).

Poročilo o vremenski in hidrološki situaciji 23.–27. decembra 2009 (www.arso.gov.si, www.meteo.si/met/sl/climate/natural-hazards).

Simpson, M. R., 2001. Discharge Measurements Usinga Broad-Band Acoustic Doppler Current Profiler. USGS Department of the Interior, Sacramento, str. 123.

Trček, R., Cankar, B., 2006. Meritve visokovodnih pretokov slovenskih rek z ultrazvočnimi merilniki. Ujma, 2006, št. 20, Ljubljana, str. 182–187.

Trček, R., Cankar, B., 2007. Navodila za vodenje, izvajanje in kontrolo hidrometričnih meritev pretoka. ARSO – interno gradivo, Ljubljana, str. 27.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Naravne in druge nesreče v Sloveniji