PRIMERJAVA OSVEŠČENOSTI PREBIVALCEV POTRESNO OGROŽENIH IN POTRESNO MANJ OGROŽENIH KRAJEV O RAVNANJU OB POTRESU

Avtorji

  • Damjan Slabe Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta, Ljubljana
  • Izidor Tasič Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za seizmologijo, Ljubljana

Povzetek

Namen raziskave je bil ugotoviti, ali so prebivalci potresno bolj ogroženih krajev v primerjavi s tistimi, ki prebivajo na potresno manj ogroženih predelih Slovenije, tudi bolj osveščeni o ravnanju ob potresu. Za namen raziskave je bil izdelan anketni vprašalnik, ki je obsegal 19 trditev. Trditve so se nanašale na ravnanje ob in po potresu, na poznavanje temeljnih pojmov, povezanih s potresi, oceno znanja anketiranih o ravnanju ob potresu ter doživljanje strahu v povezavi z njim. Primerjava med anketiranimi na potresno ogroženem in manj ogroženem območju je pokazala, da statistično ni bistvenih razlik med mnenji prebivalcev o danih trditvah.

Literatura

ARSO (brez letnice, a). Agencija RS za okolje. Potresi. Ljubljana. http://www.arso.gov.si/potresi/. (6. 1. 2010).

ARSO (brez letnice, b). Agencija RS za okolje. Potresi. Karta potresne nevarnosti (pospeški). http://www. arso.gov.si/potresi/podatki/projektni_pospesek_ tal.html. (31. 3. 2010).

ARSO (brez letnice, c). Agencija RS za okolje. Tolmač karte potresne nevarnosti Slovenije, http://www. arso.gov.si/potresi/podatki/tolmac_pospeska_tal. html.

ARSO, 1987 a. Agencija RS za okolje. Tolmač karte intenzitet potresov http://www.arso.gov.si/potresi/ podatki/tolmac_intenzitet.html.

ARSO, 1987 b. Agencija RS za okolje. Karta potresne nevarnosti (Intenzitete). http://www.arso.gov.si/potresi/podatki/intenzitete_potresov.html.

Cecić I., Čarman, M., Jesenko, T., Ložar Stopar, M., Živčić, M., 2007. Potresi v Sloveniji leta 2005, Potresi v letu 2005, Agencija Republike Slovenije za okolje, 42–59, Ljubljana.

URSZR, 2006. Ministrstvo za obrambo. Uprava RS za zaščito in reševanje. Ocena potresne ogroženosti republike Slovenije. http://www.sos112.si/slo/ tdocs/ogrozenost_potres.pdf. (6. 1. 2010).

URSZR, 2010. Ministrstvo za obrambo. Uprava RS za zaščito in reševanje. Navodila za ravnanje ob potresu. http://www.sos112.si/slo/clanek.php? catid=27&id=3798. (24. 3. 2010).

URSZR, (ni datuma, a). Ministrstvo za obrambo. Uprava RS za zaščito in reševanje. Kako ravnamo ob potresu. http://www.sos112.si/slo/page.php? src=np12.htm. (24. 3. 2010).

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Pripravljenost na nesreče