IZOBRAŽEVANJE IN USPOSABLJANJE V OKVIRU »MEHANIZMA SKUPNOSTI ZA KREPITEV SODELOVANJA NA PODROČJU CIVILNE ZAŠČITE«

Avtorji

  • Gregor Volaj Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana

Povzetek

Leta 2004, ko je Slovenija postala polnopravna članica Evropske unije, smo se dejavno vključili v sistem izobraževanja in usposabljanja, ki poteka v okviru Mehanizma Skupnosti za krepitev sodelovanja na področju civilne zaščite (v nadaljevanju mehanizem CZ). Slovenski predstavniki sodelujejo na delavnicah, seminarjih in tečajih, ki so namenjeni predvsem pripadnikom zaščitno-reševalnih enot oziroma strokovnjakom s področja zaščite in reševanja, ki bi lahko v okviru svojih nacionalnih reševalnih enot ali kako drugače pomagali evropski ali kateri drugi državi, ki jo je prizadela naravna ali druga nesreča. Poleg omenjenih oblik izobraževanja in usposabljanja potekajo vsakoletne evropske zaščitno-reševalne vaje, na katerih sodelujejo države mehanizma CZ. Obstaja pa tudi možnost za izmenjavo strokovnjakov s področja zaščite in reševanja med državami mehanizma CZ, pri čemer si strokovnjaki izmenjajo svoje znanje in izkušnje. Izobraževanje in usposabljanje v okviru mehanizma CZ je za slovenske predstavnike posebnega pomena, saj se v okviru le-tega poskušata zagotoviti enotno razumevanje tako mehanizma CZ, kot tudi razumevanje izvajanja skupnih akcij zaščite in reševanja pri naravnih ali drugih nesrečah v Evropski uniji ali zunaj nje. S takim usposabljanjem se pridobita vedenje in znanje, ki sta nujno potrebni za sodelovanje pri pravi intervenciji mehanizma CZ.

Literatura

Bomberg, E., in Stubb, A., 2003. The European Union: How does it Work? The New European Union Series: Oxford University Press.

EU Priročnik o nudenju pomoči v okviru mehanizma Skupnosti na področju civilne zaščite z dne 20. 5. 2003.

Izvedbeni akt Komisije, ki podaja obča pravila za uresničitev odločbe Sveta 2001/792/EC z dne 29. 12. 2003.

Memorandum o soglasju med Evropsko skupnostjo in Republiko Slovenijo o sodelovanju Slovenije v mehanizmu Skupnosti, Uradni list RS, št. 5/2003.

Navodilo o izmenjavi strokovnjakov v okviru mehanizma civilne zaščite v EU.

Odločba Sveta o vzpostavitvi mehanizma Skupnosti za krepitev sodelovanja na področju civilne zaščite, 2001/792/EC, EURATOM z dne 23. oktobra 2001.

Predlog Pogodbe o ustavi za Evropo. 6. Pismi UN-OCHA in Evropske komisije glede medsebojnega sodelovanja na področju ukrepanja ob nesrečah, 27. oktober 2004.

Program usposabljanja v okviru tečaja Operational Management Course z dne 4. 12. 2004.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Izobraževanje, usposabljanje in preverjanje