POSLEDICE NEURIJ NA HUDOURNIŠKIH OBMOČJIH SLOVENIJE 6. IN 7. NOVEMBRA 2000

Avtorji

  • Aleš Horvat Podjetje za urejanje hudournikov d. d., Ljubljana
  • Jože Papež Podjetje za urejanje hudournikov d. d., Ljubljana

Povzetek

Neurje 6. in 7. novembra 2000 je zlasti na območju Gorenjske in Kamniško-Savinjskih Alp povzročilo velik porast hudournikov. Zaradi aktiviranih erozijskih žarišč v zaledjih hudournikov in močne globinske in bočne erozije ter lokalnih močnejših hudourniških izbruhov se je sprostila velika količina hudourniških plavin. Nastale so številne poškodbe na strugah in neposredni okolici, vodnogospodarskih in infrastrukturnih objektih – predvsem cestah; nastala je velika gmotna škoda. Analiza vzrokov najpogostejših poškodb je dala podobne rezultate kot analiza vzrokov vodne ujme 1998. Najbolj problematično je plavljenje velikih količin rinjenih hudourniških plavin, s katerimi narasli hudourniki preplavljajo obrežne površine, zapolnjujejo pretočne profile in posledično, zaradi dvigovanja nivelete na dolvodnih odsekih, povečujejo poplavno ogrožena območja. Zato je nujno treba čim prej zagotoviti zadostna sredstva za izvajanje rednega vzdrževanja na hudourniških območjih Slovenije. Samo z rednimi vzdrževalnimi ukrepi v zaledjih hudournikov lahko vzdržujemo dosedanjo stopnjo dosežene varnosti, preprečujemo nastanek novih erozijskih žarišč in zadržujemo sproščeni erozijski material na mestu nastanka. Hkrati moramo tudi dosledno preprečevati vse neprimerne posege v prostor.

Literatura

Dokumentacijski in fotografski arhiv Podjetja za urejanje hudournikov.

Poročila o škodah po neurju novembra 2000 na hudourniških območjih Slovenije. PUH Ljubljana.

Horvat, A., Ekološke osnove urejanje erozijskih območij na primeru Polhograjskih Dolomitov. Biotehniška fakulteta, Ljubljana, 119, 10 pril.

Rainer, F. in Zemljič, M., 1975. Vpliv gozdov na vodni režim in erozijske procese. Gozdovi na Slovenskem, Ljubljana, 97-100.

Štrancar, A., 1949. Ureditev hudournikov, njih izvor in delovanje na vodni režim potokov in rek. Banska uprava, Ljubljana, 40 str., tipkopis.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Naravne in druge nesreče v Sloveniji