25 LET IZOBRAŽEVALNEGA CENTRA ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE RS

Avtorji

  • Janez Petrovič Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Izobraževalni center za zaščito in reševanje RS, Ig

Povzetek

Izobraževalni center za zaščito in reševanje RS je posebna izobraževalna ustanova na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki deluje v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje že od leta 1994. V ICZR ugotavljamo potrebe po usposabljanjih, pripravljamo programe in organiziramo izvedbo programov usposabljanj sil za zaščito, reševanje in pomoč. V vseh letih delovanja se je različnih usposabljanj in drugih dejavnosti v ICZR Ig in enotah v Sežani, Pekrah in Logatcu udeležilo več kot pol milijona udeležencev iz domovine in tujine. V ICZR smo opremljeni s sodobnimi učnimi sredstvi, tehnologijo in simulatorji. Pri pripravi in izvedbi usposabljanj ter drugih dejavnosti sodelujemo z več kot 150 zunanjimi strokovnjaki – predavatelji, inštruktorji in drugimi sodelavci iz Uprave RS za zaščito in reševanje, Ministrstva za obrambo in drugih ministrstev, poklicnih ter prostovoljnih gasilskih enot, občin, podjetij, univerz, inštitutov in raziskovalnih organizacij, Slovenske vojske, Policije ter drugih organizacij. ICZR je s svojim dosedanjim delom postal središče usposabljanja s področja zaščite in reševanja v državi in je prepoznaven tudi v mednarodnem okolju. Vse doseženo želimo v prihodnosti še utrjevati in izpopolnjevati, tako usposabljanje vseh sil za zaščito, reševanje in pomoč kakor tudi mednarodne dejavnosti, za kar imamo v sestavi Uprave RS za zaščito in reševanje razumevanje, podporo in dobre pogoje.

Literatura

Petrovič, J., 1997. Dejavnost Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Republike Slovenije. Ujma 11, 275–278.

Triler, B., 2019. V četrt stoletja se je v sklopu ICZR usposabljalo več kot pol milijona udeležencev. Gasilec, št. 11/12, 2019, 74–77.

Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, UL RS, št. 64/94, 1994.

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Sile za zaščito, reševanje in pomoč