VARSTVO PRED POŽAROM – KOMPETENCE IZVAJALCA USPOSABLJANJA

Avtorji

  • Mojca Zupan Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana

Povzetek

V procesu usposabljanja za varstvo pred požarom je treba kot temeljne dejavnike procesa usposabljanja upoštevati udeleženca (zaposleni), izvajalca (predavatelj) in program usposabljanja. V prispevku je navedenih nekaj izhodišč, povezanih z izvajalcem usposabljanja, s poudarkom na njegovih kompetencah, sestavljenih iz štirih področij. 

Literatura

EU Komisija, 2003. Doseganje skupnih EU ciljev v izobraževanju in usposabljanju.

Findeisen, D., 2004. Kompetence ali kultura izobraževalcev odraslih? To je zdaj vprašanje, Izobraževanje in usposabljanje učiteljev v izobraževanju odraslih, Pedagoška fakulteta, strani 1–7.

Jelenc Krašovec, S., 2004. Učitelj odraslih kot spodbujevalec kritičnega razmišljanja, Andragoška spoznanja, 4, strani 13–27.

Knowles, J. G., 1996. Basic Processes in Facilitating Adult Learning, Toronto.

Ličen, N., 2004. Profesionalne vloge, ki se razvijajo na področju vzgoje in izobraževanja odraslih. Izobraževanje in usposabljanje učiteljev v izobraževanju odraslih, strani 34–40, Pedagoška fakulteta, Ljubljana.

Por, A. Učeča se družba – primer podjetja Johnson Controls. NTU, d. o. o., Ekonomska fakulteta, Ljubljana.

Pravilnik o usposabljanju zaposlenih za varstvo pred požarom in o usposabljanju odgovornih oseb za izvajanje ukrepov varstva pred požarom (Uradni list RS, št. 64/95).

Zakon o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo).

Prenosi

Objavljeno

2024-01-19

Številka

Rubrike

Izobraževanje, usposabljanje in preverjanje